Etusivu ::Ohjeet :: Seuroille

Ohje seuralle MOBO-radan tekemiseen

 1. Valitse käyttöön sopiva seuran kartta. Hyviä MOBO-radan alueita ovat
 2. Mieti sopiva radan lähtöpaikka, esimerkiksi pysäköintialueen läheltä, mistä yleensäkin mennään kyseiseen maastoon. Lähtöpaikalle sijoitetaan myös MOBO-radan opastaulu.
 3. Suunnittele alueelle rastipisteet ja lähtöpaikka (peruspaketissa on 14 rastia ja lähtö). Suunnittele ja tallenna rata mieluiten OCAD:lla, koska MOBO-kartan viimeistely tehdään OCAD:lla. Jos OCAD:ia ei ole käytössä, voi radan suunnitella myös Condesilla tai Purple Penillä. Tee "kaikki-rastit-kartta" ei rataa. Anna rasteille tunnukset väliltä 1 - xx. Tallenna ratatiedosto. Tee rastinmääritteet ohjelmalla mieluiten tekstimuotoisena. Määritelaatikon lopullinen asemointi kartalle tehdään Suunnistusliiton toimesta logojen ym lisäyksen yhteydessä. Rastiympyrät näkyvät paremmin puhelimen näytöllä jos ne ovat noin 1,5 kertaa paksummat kuin paperikartassa ja renkaiden värinä käytetään 75 % läpinäkyvää violettia. Sopiva rastiympyrän viivanpaksuus 1:10 000 MOBO-kartassa on noin 0,66 mm. Leikkaa karttatiedosto sopivan kokoiseksi rataan nähden. Pienempi kartta-alue mahdollistaa parempilaatuisen MOBO-kartan.
 4. Huomioi suunnittelussa suunnistuksessa kielletyt alueet (pihat, pellot jne), sillä MOBO:n käyttäjistä monet eivät vielä tunne hyvin lajin sääntöjä. Rastipisteitä määritettäessä kannattaa pyrkiä välttämään tilanteita missä rastiväleille tulee kiellettyjä alueita.
 5. Anna MOBO-radalle sopiva nimi, kuten Tampere, Kauppi; Konnevesi, Lapunmäki; Helsinki, Laakso. Suositeltavaa on, että nimen pituus olisi alle 20 merkkiä, jolloin se mahtuu parem-min puhelimen näytölle. Radan nimen edessä käytetään sen kunnan tai kaupungin nimeä missä rata sijaitsee. Tämä helpottaa halutun radan löytämistä.
 6. Suunnistusliitossa kartan vasempaan yläkulmaan lisätään MOBO-logo ja sopivaan paikkaan Suunnistusliiton logo.
 7. Määrittele lähtöpaikan koordinaatit WGS84 muodossa (Latitude, Longitude). Kansalaisen karttapaikasta saat koordinaatit ETRS89-muodossa, jotka vastaavat riittävän tarkasti WGS84-koordinaatteja. Voit myös mitata lähtöpaikan koordinaatit. Kartta asemoidaan palveluun lähtöpaikan koordinaattien perusteella.
 8. Täytä MOBO-radan tilauslomake sekä lähetä logotiedostot, seura + mahdollinen sponsori(t), sähköpostilla osoitteeseen mobo.suomi@gmail.com. Rastilaattojen hyvälaatuisen painojäljen takaamiseksi tulee logot toimittaa vektorimuodossa (pdf- tai eps-tiedosto) tai vähintään painokelpoisena jpg-tiedostona (resoluutio 1:1-koossa min 300 dpi). Kartta- ratatiedoston voit lähettää samalla logojen kanssa tai myöhemmin, viimeistään kun rastit ovat maastossa.
 9. Suunnistusliitto viimeistelee kartan palveluun siirtoa varten, valmistaa seuran materiaalit ja lähettää ne seuralle. MOBO-kartta lähetetään seuralle kommentoitavaksi ennen julkaisua.
 10. Rastit ja lähtö ovat A6-kokoisia levyjä, jotka voidaan kiinnittää kahdella ruuvilla tolppaan, kiinnitysreiät ylä- ja alareunassa. Rastia ei voi taivuttaa. Sopiva rastilaatan korkeus maasta on noin metri. Vie rastit paikoilleen ja ilmoita sähköpostilla mobo.suomi(a)gmail.com kun rata on valmis maastossa ja opastaulut paikoillaan. Tämän jälkeen kartta julkaistaan MOBO:ssa ja se on valmis käyttöön.
 11. Markkinoi MOBO-karttaa paikkakunnalla eri tavoin (seuran verkkosivut, facebook, paikallis-lehdet…)
 12. Suosittelemme, että seura neuvottelee MOBO-kartan rahoittamisesta yhteistyökumppanien kanssa. Suunnistusliitto laskuttaa yhdestä MOBO-karttapaketista (peruspaketti) 275 €. Tukijoita tai yhteistyökumppaneita varten on varattu kartasta vähintään yksi paikka, samoin rastilaatasta. Suositushinta yhteistyökumppanille on 300 - 500 €.
 13. Jos seura haluaa päivittää MOBO-radan ja käyttää aiemmin hankkimiaan rastilaattoja ja opastauluja, veloittaa Suunnistusliitto päivityksestä 55 €. Muutosta varten tulee seuran lähettää Suunnistusliittoon uusi kartta- ja ratatiedosto, mobo.suomi@gmail.com ja sopia rastien siirtoajankohta.
 14. Voit seurata radalla käyntejä ja leimausten määriä verkkosivuilta mobo.osport.ee.

MOBO-radan tilauslomakkeeseen. Materiaali toimitetaan seuralle noin kahden-kolmen viikon kuluttua tilauksesta. Nopeammista pikatoimituksista on sovittava erikseen.

Suunnistusliiton toimenpiteet